K. JANAS: Podpora krajskej organizácie ma teší, akceptovať ju však musí klub

23.08.2012 Považská Bystrica

Považská Bystrica 23. augusta (TASR) – Považskobystrického primátora Karola Janasa teší podpora krajskej organizácie Smeru-SD a vedenia strany, ktorú deklaroval minister Ján Richter v súvislosti s jeho návrhom na člena Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Na druhej strane ho ale nepreceňuje, pretože ide o návrh pre poslanecký klub Smeru–SD a až po jeho akceptovaní môže ísť do pléna NR SR.

Ako povedal, prípadné členstvo v Správnej rade ÚPN by bolo časovo zvládnuteľné, keďže rada zasadá spravidla raz za mesiac. Prioritou je však pre neho funkcia primátora mesta, pre ktorú chce postupne utlmovať aj svoje akademické aktivity na dvoch vysokých školách. "Bolo by odo mňa veľmi nekorektné zabuchnúť dvere okamžite a ľuďom z akademického prostredia povedať, že končím. Ohrozilo by to viacero dlhodobých aktivít a projektov, ktoré v súčasnosti úspešne dobiehajú a na ktorých participujem. Raz do akademického prostredia chcem natrvalo vrátiť, a preto nemienim pretrhať všetky väzby," priblížil Janas s tým, že v prípade zvolenia do Správnej rady ÚPN by odmena za túto funkciu putovala celá do rodiacej sa nadácie na podporu vynikajúcich stredoškolských študentov v Považskej Bystrici.

Janas je absolvent Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Univerzity Komenského v Bratislave, kde v roku 2004 obhájil titul PaedDr. Doktorandské štúdium absolvoval v Slovenskej akadémii vied, kde v roku 2006 získal PhD. Na docenta habilitoval v roku 2009 na UMB v Banskej Bystrici. Všetko prácami, ktoré sú zamerané na tému výskumu Ústavu pamäti národa. Prioritne sa venuje politickým dejinám Slovenska v 20. storočí, hlavne slovenskému štátu a prenasledovaniu Rómov a židov. Publikoval sedem vedeckých monografií a viac ako 100 vedeckých štúdií a odborných článkov, ktoré sú citované doma aj v zahraničí.

Po skúsenosti s obdobím neslobody, ktorý skúma Ústav pamäti národa, nemusel Janas chodiť ďaleko. "Otec bol v šesťdesiatych rokoch prenasledovaný štátnou bezpečnosťou, ktorá na neho viedla zväzok ako na osobu podozrivú z nepriateľskej činnosti voči režimu. Je to pre mňa nepochopiteľné, lebo otec bol vtedy veľmi mladý a navyše bol špičkový futbalista. Žiaľ, vďaka tomuto záujmu ŠtB sa jeho kariéra pribrzdila a niekoľko rokov nesmel so svojím klubom cestovať do zahraničia," uzavrel Janas.
 

Vyberte región